Monday, May 23, 2016

APAKAH??, PENYAKIT BELL'S PALSYEntri kali ini saya ingin share dengan anda tentang penyakit  Bell’s palsy. Macam unikkan nama penyakitnya. Bagi yang tidak tahutentang  penyakit Bell's  palsy ini adalah sejenis penyakit saraf yang merupakan kegagalan saraf ke-7 di bahagian muka. Ia hanya akan melumpuhkan  di bahagian muka sahaja dan tidak diketahui secara khusus. Penghidap Bell’s Palsy ini juga biasanya , wajah mereka kelihatan  seakan akan seperti tersenyum kerana keadaan muka mereka yang mengherot kesebelah. 


             

Penyebab utama Bell’s Palsy belum diketahui secara pasti, namun beberapa sumber menyatakan bahawa penyebab Bell’s Palsy adalah berpunca dari keradangan saraf yang mengawal otot-otot di wajah muka dan akibat jangkitan viral seperti herpes yang menyebabkan saraf muka menjadi bengkak. Saraf tersebut,dikatakan, bergerak melalui tengkorak dalam saluran tulang kecil di bawah telinga dan ia membengkak serta mampat dalam saluran tulang yang sempit menyebabkan kerosakan atau perencatan pada saraf muka.

Penyakit ini boleh dihadapi oleh semua golongan usia, tidak kira lelaki atau pun wanita. Apabila seseorang itu terkena Bell’s Palsy,  mereka akan kelumpuhan saraf dan ia bersifat sementara mungkin dalam beberapa hari, minggu atau lebih kurang 6 bulan. Walaubagaimanapun, ada  sesetengah kes yang mana kelumpuhan saraf wajahnya berlaku secara kekal seumur hidup.


Gejala Bell’s palsy  adalah seperti:
 • Lidah terasa kebas.
 • Muka kebas dan senget.
 • Mulut tidak boleh ditutup dengan sempurna sehingga mengganggu percakapan, aktiviti makan dan minum, berkumur dan apa jua yang berkaitan mulut.
 • Mata tidak boleh ditutup atau dibuka dengan sempurna seperti kebiasaan.
 • perubahan wajah muka (contohnya muka herot).
 • Kesukaran ketika makan dan minum.
 • Melelehkan air liur kerana tidak dapat mengawal otot muka.
 • Kelopak mata , sudut mulut yang lemah.
 • Keradangan mata dan kekeringan mulut.
 • Rasa tegang di muka atau rasa ditarik ke sebelah satu lagi.
 • Kehilangan deria rasa.
 • Sakit di belakang atau di depan telinga.
 • Kepekaan kepada bunyi terjejas.  

Vivix adalah supplemen pilihan yang terbaik bagi penghidap Bell's pasly merawat penyakit mereka kerana ia membantu membaiki sel DNA sehingga tahap selullar. Ramuan semulajadinya seperti Anggur Muscadine, Purple Carrot, European Eldeberry, Polygonum Cusspidatum menjadikannya ia sangat istimewa kerana telah banyak membantu dalam mengatasi masalah-masalah kronik yang dihadapi kita semua. Kandungan terbaik Vivix yang terhasil dari ramuan semulajadi adalah resveratrol ia berfungsi membantu pemulihan kelumpuhan saraf otot yang membengkak atau terencat kembali normal akibat kerosakan.


Vivix juga dapat meningkatkan sistem imum tubuh badan dan menyingkirkan sel mati serta membantu memperbaharui sel-sel otot muka yang telah rosak. InshaAllah dengan izinnya dapat membantu menyelesaikan masalah Saraf Bell’s Palsy.

 

Jadi hanya sesudu teh Vivix dalam sehari mampu merubah tahap kesihatan anda. Choice in your hand uolss dan anda akan rasai perbezaannya apabila mengamalkannya. Insyaallah..kita berusaha Allah swt yang menentukan.

 Kembali sihat seperti dulu suci, selamat, semulajadi, saintifik, & sinergistik.


Pertanyaan, konsultasi dan order boleh hubungi saya di:

Ila Idris (Mama Iskh)

sms/whatsApp: 012-3779685
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...