Tuesday, May 17, 2016

HAPUSLAH TOKSIN DALAM TUBUH BADAN KAMU.Hapuslah toksin dalam tubuh badan mu macam tajuk lagu Arwah Sharifah Aini pulakkan.. Tak silap saya tajuk lagunya hapuslah air matamu.. Al Fatihah untuk beliau...Ok back to the story toksin, apakah toksin itu bahaya ke?? Bayangkan bertahun tahun selama kita hidup toksin berada didalam tubuh badan tidak di keluarkan, apa jadi!!!!. Bak kata orang membusukla ko kat situ maksudnya bila terkumpul tanpa di keluarkan, toksin akan menjadi racun dalam tubuh manusia.


Bahaya tu dan bukan itu sahaja toksin boleh menghancurkan fungsi-fungsi pencernaan dengan melalui peredaran salur darah meresap ke seluruh organ tubuh lalu merosakkan sistem sirkulasi manusia, organ-organ penyaring seperti sistem hati, sistem ginjal dan organ-organ pengeluaran tubuh. Kajian  dari pakar kesihatan jepun menunjukan  berat kotoran toksin  yang tersumbat dalam tubuh manusia adalah didalam  lingkungan 2kg hingga 4kg. Bayangkan jika tubuh anda dihuni oleh toksin berbahaya sebanyak itu. Pasti memberi impak besar kepada kesihatan tubuh badan.
Kegagalan membuang toksin selalunya akibat sistem semula jadi tubuhnya yang lemah atau gagal untuk membuang toksin tersebut secara semula jadi, itulah yang akan menyebabkan pelbagai masalah kesihatan tubuh dan kulit muncul.

Biasanya toksin terjadi dari makanan yang kita makan, minuman, udara seperti asap kilang, asap kenderaan dan asap rokok. Penggunaan bahan kimia secara berleluasa seperti racun perosak, racun serangga dan baja kimia untuk aktiviti pertanian, penggunaan bahan pengawet, perasa tiruan, bahan tambahan dan sebagainya merupakan punca utama terjadi toksin dalam badan. Begitu juga dengan minuman seperti klorin, air yang tak dirawat, sisa metabolik dan pereputan daripada makanan yang tidak dapat dihadamkan juga menyumbang kepada penghasilan toksin.


Toksin tubuh badan  terdiri daripada dua jenis iaitu :

Toksin dari luar (Eksotoksin) iaitu disebabkan oleh makanan yang diproses seperti burger,makanan yang mengandungi pengawet, makanan yang dipanggang dan racun kimia atau racun serangga.Selain itu, penggunaan kosmetik juga turut menyumbang kepada toksin luaran ini, selain bahan kimia untuk penggunaan domestic seperti sabun basuh, bahan peluntur, bahan pewarna dan sebagainya.

Toksin dalaman (Endotoksin) berpunca daripada gangguan emosi, stress, dan kotoran yang tersumbat dalam usus. Secara umumnya masalah- masalah seperti jerawat, alahan, selesema, bau badan, mulut bau dan banyak lagi terjadi kerana fungsi pembuangan toksin yang sepatutnya berlaku terjadi sebaliknya. Untuk pengetahuan anda toksin akan tetap keluar namun dalam bentuk cela pada kulit manusia, simptom di atas hanya yang boleh dilihat pada wajah, sedangkan, di dalam organ tubuh yang tidak pernah dibuang toksin akan menyebabkan kesan yang lebih teruk.Kesan toksin dalam tubuh badan :-
 • Sentiasa berasa letih.
 • Daya tumpuan dan ingatan menjadi lemah.
 • Sembelit atau kerap mengalami cirit-birit.
 • Masalah kulit seperti jerawat, ekzema, psoriasis, kulit yang pudar dan tidak bermaya.
 • Kuku dan rambut menjadi rapuh.
 • Badan dan nafas berbau.
 • Sering sakit kepala.
 • Sakit leher, bahu, sendi dan otot.
 • Peredaran darah yang lemah, kadang-kadang tangan atau kaki berasa sejuk.
 • Sukar untuk tidur, insomnia.
 • Mudah marah dan murung.
 • Kitaran haid yang tidak teratur dan masalah-masalah putus haid.
 • Berat badan berlebihan dan pembendungan air dalam badan.
 • Masalah penghadaman, mudah rasa senak dan rasa loya yang kerap.
 • Tekanan darah meningkat.
 • Kurang tenaga syahwat.

Cara membuang toksin

 1. Detox adalah mencuci dinding usus yang terlekat dengan sisa buangan yang tidak pernah dibuang dalam tempoh yang sepatutnya.
 2. Bersenam dapat mengeluarkan toksin melalui perkumuhan (peluh)

 3. Melakukan refleksologi kerana toksin yang tidak  dapat dikeluarkan dari badan akan mendap dibahagian kaki , jadi dengan melakukan refleksologi  dapat menyedut toksin melalui titik-titik refleksologi.
 4. Segala penyakit adalah didalam perut, perut adalah gudang penyakit dan berpuasa itu adalah ubat dan berpuasa juga dapat merehatkan organ badan kita.

So, kita tahu kesan toksin amatlah berbahaya , al maklumlah kita nak pakai tubuh badan kita ne dalam jangka masa yang panjang  (moga Allah pjgkan umur kita), jadi kita perlulah mengambil langkah yang terbaik supaya tubuh badan kita terhindar dari toksin ini.


Vivix  sejenis supplemen yang terdiri dari bahan bahan semulajadi mempunyai kandungan polyphenols yang merupakan sebatian tumbuhan yang mempunyai antioksida tertinggi membantu  meningkatkan sel tenaga badan dan melancarkan peredaran darah  serta menyah toksin. Selain itu Vivix juga bertindak meningkatkan  sistem sirkulasi semula jadi tubuh menjadi kuat supaya dapat membuang toksin dengan secara semulajadi.

Apa kata bagi yang ingin menyah toksin tu bolehlah mencuba Vivix , tidak rugi kerana bahan bahan yang terkandung didalam Vivix memang semulajadi, tinggi antioksida dan selamat di gunakan untuk kesihatan atau mahupun untuk kecantikan.

 

Hanya sesudu teh dalam sehari  anda sendiri akan  rasai perbezaannya...Jika di bandingkan dengan rawatan atau special treatment di luar sana yang berharga beribu2 . Insyaallah..kita berusaha Allah swt yang menentukan.

Kembali sihat seperti dulu suci, selamat, semulajadi, saintifik, & sinergistik.


Pertanyaan, konsultasi dan order boleh hubungi saya di:
Ila Idris (Mama Iskh)
sms/whatsApp: 012-3779685
Emel : 
ila_cute28@yahoo.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...