Friday, May 6, 2016

DIABETES NYAH JAUH JAUH

Penyakit  diabetes atau kencing manis  tidak asing lagi di Negara kita ,ramai yang tidak tahu bahawa penyakit diabetis ini boleh membunuh secara senyap. Dianggarkan di seluruh dunia ada kira-kira 250 juta pesakit kencing manis dan catatan menunjukkan kebanyakannya meninggal dunia akibat komplikasi penyakit. Punca utama kematian  di kalangan pesakit kencing manis ialah masalah jantung dan kegagalan buah pinggang yang  amat berkait rapat. 

Di Malaysia, jumlah pesakit kencing manis kini mencecah 1.2 juta orang dengan catatan 650,000 kes baru setiap tahun. Kebanyakan pesakit tidak sedar mereka menghidap penyakit kronik ini hinggalah mengalami pelbagai gejala yang menjejaskan kualiti hidup. Komplikasi diabetes boleh dibahagi kepada dua iaitu:

 • Mikrovaskula

  Membabitkan kerosakan salur kecil seperti kerosakan mata dipanggil retinopati diabetes yang mengakibatkan  pesakit hilang penglihatan, kegagalan buah pinggang, kerosakan saraf kaki dan meningkatkan risiko kaki dipotong.

 • Makrovaskular
  Membabitkan salur darah besar lebih mudah berlaku pada kadar empat kali lebih tinggi berbanding komplikasi mikrovaskular. Kencing manis boleh meningkatkan risiko penyakit jantung, strok, penyakit vascular periferal (PVD ) iaitu salur darah besar pada kaki.
Vivix  adalah revolusi dalam perubatan berbentuk supplemen yang mengandungi bahan-bahan semulajadi yang mampu bertindak dalam mencegah penyakit diabetis. Vivix berkemampuan  memusnahkan radikal bebas dan memperbaiki sel serta melindunginya cellular  DNA.

Vivix juga mengandungi bahan utama iaitu  resveratrol yang ada pada anggur yang bertindak  mengatasi masalah kolestrol, mengawal kandungan gula dalam darah, mengepung serta mematikan serangan diabetis. Bertindak meningkatkan kepekaan tubuh terhadap hormon insulin kerana  faktor utama penyumbang  diabetes/kencing manis adalah dari halangan pengeluaran hormon insulin. Jika kepekaan tubuh terhadap insulin dapat ditingkatkan, maka badan kita dapat menangani serta mengawal aras gula dalam darah bagi mencegah penyakit diabetes.

Selain itu sumber Polifenol juga merupakan sebatian antioksidan semulajadi yang penting  yang biasa ditemui didalam tumbuhan .Banyak kajian saintifik dan penyelidikan klinikal menyarankan  pengambilan bahan yang mengandungi Polifenol dalam jangka masa  panjang dapat menghindari masalah terutamanya penyakit diabetes.

Selain pengambilan Vivix  sebagai pembantu , pencegahan awal diabetis juga boleh dilakukan  dengan:


 • Banyakan aktiviti sihat yang mengeluarkan peluh seperti beriadah,bersenam, berolah raga, berjalan kaki, dengan ini dapat membakar gula berlebih dan lemak jahat yang ada pada tubuh kita.

 • Memakan makanan berserat seperti sayur ,buah,kacang-kacangan dan biji-bijian,kacang hijau, kacang merah.

 • Menurunkan berat badan dengan mengikuti program diet  yang betul secara sihat.

 • Mengurangkan memakan makanan berunsur lemak haiwan.
 • Mengambil secara tidak berlebihan seperti gula,susu krim, kafein, nasi putih, mee segera dan keropok segera.


Jadi Diabetes  nyah jauh jauh sebelum terlambat jika dah terlambat tak dapet den nak nolong..Yake idak..Yaaa. heheTestimoni penggunaan Vivix :


Hanya sesudu teh dalam sehari  anda sendiri akan  rasai perbezaannya...Jika di bandingkan dengan rawatan atau special treatment di luar sana yang berharga beribu2 . Insyaallah..kita berusaha Allah swt yang menentukan.

Kembali sihat seperti dulu suci, selamat, semulajadi, saintifik, & sinergistik.

Pertanyaan, konsultasi dan order boleh hubungi saya di:
Ila Idris (Mama Iskh)
sms/whatsApp: 012-3779685
Emel : ila_cute28@yahoo.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...