Sunday, November 30, 2014

ORGAN HATI SERTA FUNGSINYA.

Organ hati serta fungsinya.


Bercakap tentang organ hati , hati adalah organ yang lembut berwarna perang kemerahan. Ia merupakan organ kedua terbesar manusia (organ terbesar adalah
 kulit) dan kelenjar terbesar dalam tubuh manusia. Hati terbahagi kepada empat lobus iaitu lobus kanan (right lobe), lobus kiri (left lobe), caudate lobe, dan quadrate lobe. Beratnya rata-rata 1,5 kg atau sekitar 2,5% dari berat badan normal orang dewasa. Organ hati  terletak pada rongga perut kanan bahagian atas.  Organ hati sangat penting pada hampir setiap fungsi metabolisma.

Fungsi Hati:

Rembesan Hempedu.
Cecair rembesan di simpan didalam pundi Hempedu untuk dikeluarkan apabila ketika penghadaman. Hempedu diperlukan untuk pencernaan lemak, ia memecahkan kepada lapisan yang lebih kecil ( small globule). Juga membantu dalam penyerapan vitamin larut lemak A,D,E,F,K dan membantu mengasimilasi kalsiumi. Hempedu juga menukarkan Beta Karotena kepada vitamin A.


Bertindak sebagai Detoksifikasi.
Metabolisme protin dan penapaian bakteria makanan dalam usus menghasilkan didetoksifikasi oleh hati. Hati mengawal metabolism protin. Untuk detokifikasikan amonia, hati juga menggabungkan bahan-bahan toksik termasuk sisa metabolik,sisa metabolik,sisa racun serangga, dadah, alkohol dan bahan kimia serta bahan-bahan yang toksik. Bahan-bahan ini kemudiannya  dikumuhkan dari buah pinggang. Fungsi hati berkait rapat dengan buah pinggang dan perlulah buah pinggang berfungsi dengan betul.


Mengawal paras gula dalam darah.
Dengan menukarkan tiroksina, hormon tiroid ke dalam bentuk yang lebih aktif. Penukaran yang tidak mengcukupi  oleh hati boleh menyebabkan hipotiroidisme.Hati mewujudkan GTF (Faktor tolenransi glukosa) dari kromium dan glutation. GTF diperlukan oleh insulin untuk mengawal paras gula dalam darah dengan betul. Gula yang  berlebihan akan disimpan didalam badan sebagai glikogen dan kemudian ditukar kembali kepada gula apabila tenaga diperlukan. Hati juga memecahkan hormon seperti estrogen adrenalin dan insulin.


Penting dalam Metabolisma Lemak.
Penting didalam sinetesis asid lemak dari asid amino dan gula iaitu ketika pengeluaran kolesterol , lipoprotein dan ketika pengoksidaan lemak untuk menghasilkan tenaga. Di mana makanan berlebihan akan ditukar kepada lemak didalam hati, yang diangkut ke tisu lemak badan untuk penyimpanan.


Beberapa gejala awal  gangguan fungsi organ hati : 

 • Kulit dan kuku berwarna kekuningan - biasa dipanggil penyakit kuning
 • Kuku terlihat lebih melengkung dan ada warna putih
 • Bau mulut dan bau badan yang berbau.
 • Sering membuang air kecil
 • Air kencing yang keluar berwarna kuning pekat  tidak lawas.
 • Buang air besar  tidak yang tidak menjadi rutin atau tidak teratur.
 • Kelihatan lingkaran gelap disekeliling mata.
 • Sentiasa merasa haus
 • Mudah merasa letih atau lelah
 • Masalah kulit yang tidak baik  seperti apabila luka susah nak sembuh.
 • Berat badan menurun  secara tetiba dan tiada selera nak makan.
 • Perut menjadi kelihatan buncit kerana terjadi pembengkakan pada tulang rusuk bahagian kanan bawah  

Cadangan Penjagaan Organ Hati: DTX Complex  (Tonik Hati ) dari SHAKLEE


 Anda mungkin meminati : Benefit menjadi ahli shaklee

Anda berminat dan  ingin mendapatkan Produk/Supplemen dari Shaklee yang terjamin halal , berkesan , semulajadi dan selamat boleh terus hubungi saya di talian 012-3779685 / sempoi pm  terus ke whatapp / facebook


 Hubungi Azilah Idris/Mama Iskhandar  
 Email: ila_cute28@yahoo.com

Consultation Free
Info-info Produk Shaklee
Cara pengambilan vitamin
  
♥♥♥♥♥INGIN MENJANA 4-5-6 ANGKA SEBULAN HANYA DENGAN MENDAFTAR MENJADI AHLI SHAKLEE? SERTAI KAMI DENGAN MENGHUBUNGI SAYA!! HANYA DENGAN ONLINE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN! WAKIL PENGEDAR SELURUH MALAYSIA MASIH DIPERLUKAN! DAN ANDA AKAN DIJEMPUT KE GROUP EKSLUSIF DI FACEBOOK♥♥♥♥♥
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...