Wednesday, November 26, 2014

MENTARANG MEMANG ENAK YA IBUK...

Assalammuaalikum, hai you ollss sihat tak?? Mama Iskh harap anda semua sihat sihat belaka. Anda kenal  tak apa Mentarang . Apa tak kenal?? Tak kenal,biar betul..hehe .. Mentarang bagi saya adalah makan  laut yang sedap dan lazat. Bak kata orang indonesia “Mentarang memang enak ya ibuk”..hehe. Ok mari saya kenalkan anda dengan mentarang, sebab saya memang penggemar mentarang.
                       
Mentarang  adalah sejenis siput bercengkerang (Kerang-kerangan) yang boleh dimakan. Siput mentarang mempunyai kulit yang nipis dan biasanya lebih menggemari air yang mempunyai suhu rendah. Mentarang biasanya berada  di dalam lumpur sedalam 50 cm dan didapati pada jarak 300 meter dari pesisir pantai. Untuk memperolehinya terpaksa mengorek lumpur ketika bila air laut surut. Harganya boleh mencecah RM7 sekilo. Bau dan rasanya agak berlumpur. Isinya macam spesis  lala dan panggilan nama saintifiknya adalah "Pholas orientalis". Mentarang ini dipercayai membiak secara tidak menentu serta sukar untuk menjangka musim mentarang sebab ia berubah dari tahun ke tahun.

Biasanya siput mentarang hanya boleh ditemui di pantai yang berselut sahaja seperti Kuala Muda , Kuala Perlis di Perlis atau Pantai Sabak, di Selangor .. Bentuk mentarang seperti siput yang tirus kehadapan. Bersaiz besar dan sederhana besar. Rasanya manis apabila dimasak , lebih-lebih lagi kalau dibakar atau isinya digoreng dengan tepung rangup. Memang sangat sedap bangat sih.. Delicious dan marvelous. Nak tahu macam mana bentuk mentarang . Tada ini la dia rupa mentarang nya.Cubalah  rasai  mentarang , jika dah rasa sekali pasti  nak  lagi..  Memang terbaik, ok bye..


Anda berminat dan  ingin mendapatkan Produk/Supplemen dari Shaklee yang terjamin halal , berkesan , semulajadi dan selamat boleh terus hubungi saya di talian 012-3779685 / sempoi pm  terus ke whatapp / facebook


Hubungi Azilah Idris/Mama Iskhandar  
 PM: www.facebook.com/messages/mamaiskhvitamin
 Blog: http://www.mamaiskhvitamin.blogspot.com/
 Email: ila_cute28@yahoo.com

Consultation Free
Info-info Produk Shaklee
Cara pengambilan vitamin

☼ Anda mungkin meminati : Benefit menjadi ahli shaklee

♥♥♥♥♥INGIN MENJANA 4-5-6 ANGKA SEBULAN HANYA DENGAN MENDAFTAR MENJADI AHLI SHAKLEE? SERTAI KAMI DENGAN MENGHUBUNGI SAYA!! HANYA DENGAN ONLINE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN! WAKIL PENGEDAR SELURUH MALAYSIA MASIH DIPERLUKAN! DAN ANDA AKAN DIJEMPUT KE GROUP EKSLUSIF DI FACEBOOK♥♥♥♥♥ 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...