Sunday, November 2, 2014

MASAK LEMAK CILI API SIPUT SEDUT

Masak lomak cili api siput sedut ini memang favorite saya. Kalau makan sedut sambil menjilat jari. Terbaikkkk. 

Ok macam mana caranya jom tengok ------->

Bahan – bahan yang diperlukan :
  • Sekilo siput sedut/ dua kilo ker terpulang ye.. (basuh bersih & buang hujungnya bontotnya senang nak sedut..hehe)
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawah putih
  • 1 sudu serbuk kunyit / kunyit hidup
  • 5 biji cili padi (ikut kepedasan anda )
  • 1 mangkuk santan
  • 1 keping asam gelugor
  • 1 batang serai diketuk
  • garam secukupnya
  • sehelai daun kunyit (hiris nipis)

            
Cara-cara masak:
  • Masukkan siput yang sudah dibersihkan & dibuang hujungnya ke dalam periuk dan tuangkan santan.
  • Tumbuk lumat bahan2 yang ditanda dan masukkan ke dlm periuk tadi.
  • Masukkan juga serai. Kemudian masak dengan menggunakan api sederhana supaya santan tidak pecah minyak.
  • Sentiasa kacau perlahan supaya santan tidak berketul. Setelah hampir 5 minit masukkan asam keping & perasakan kuah garam secukupnya.
  • Masak lagi selama 2 minit kemudian tutup api & taburkan daun kunyit. Sedia utk dihidang..


Ok done Masak lomak cili api siput sedut..

Anda berminat dan  ingin mendapatkan Produk/Supplemen dari Shaklee yang terjamin halal , berkesan , semulajadi dan selamat boleh terus hubungi saya di talian 012-3779685 / sempoi pm  terus ke whatapp / facebook

Hubungi Azilah Idris/Mama Iskhandar  
 PM: www.facebook.com/messages/mamaiskhvitamin
 Blog: http://www.mamaiskhvitamin.blogspot.com/
 Email: ila_cute28@yahoo.com

Consultation Free
Info-info Produk Shaklee
Cara pengambilan vitamin

♥♥♥♥♥"INGIN MENJANA 4-5-6 ANGKA SEBULAN HANYA DENGAN MENDAFTAR MENJADI AHLI SHAKLEE? SERTAI KAMI DENGAN MENGHUBUNGI SAYA!! HANYA DENGAN ONLINE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN! WAKIL PENGEDAR SELURUH MALAYSIA MASIH DIPERLUKAN! DAN ANDA AKAN DIJEMPUT KE GROUP EKSLUSIF DI FACEBOOK♥♥♥♥♥ 

1 comment:

  1. eh sedap nyee masak lemak cili api siput sedut nie dah lama xmakan..bole try nih!

    ReplyDelete

Terima Kasih daun keladi
Kalau sudi comment lah lagi
♥mama iskhandar♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...