Friday, November 14, 2014

KEBAIKAN HALIA

Kebaikan Halia.

Halia  telah digunakan sejak zaman berzaman, halia sering digunakan untuk melegakan rasa loya, masalah sukar penghadaman, artritis dan membantu melancarkan peredaran darah.
Halia adalah sejenis tumbuhan yang digunakan sebagai rempah rasa, masakan hingga ke ubatan menggunakan halia . Halia juga dikenali sebagai sebagai ginger  didalam bahasa Inggeris. Halia banyak khasiat yang ada padaanya seperti kalium, magnesium, tembaga, mangan dan vitamin B6. Penyelidikan  juga telah menunjukkan bahawa halia mempunyai banyak manfaat kesihatan termasuk sebagai antioksidan, anti-virus, anti-peradangan dan kesan anti-tumor.

Di kalangan masyarakat Malaysia, halia bukan saja berkhasiat malah menjadi perisa atau sebahagian daripada ramuan masakan.Selain berbau harum, campuran halia dalam masakan menjadi pembuka selera makan. Selalunya halia ditumbuk atau dimayang halus, ditumis bersama perencah lain untuk masakan sup, kari, sambal, rendang dan tomyam.
Kebaikan yang terkandung didalam halia:
 1. Mengubati selesema dan asma
 2. Mengurangkan sakit sendi, sakit otot dan kolesterol
 3. Mengubati batuk
 4. Menghilangkan bau mulut
 5. Melembutkan perut dengan kelembutan yang sederhana.
 6. Mengawal hati supaya tidak sejuk dan basah.
 7. Membantu untuk menguatkan tenaga jimak dan menambahkan air mani.
 8. Membuang angin yang terdapat dalam usus-usus kecil dan besar.
 9. Membuangkan kahak lendir yang melekat di bahagian halkum, jika halia itu dicampur dengan sedikit gula dan diminum dengan air panas.
 10. Menghilangkan bau busuk mulut.
 11. Menghilangkan kadar kesejukan yang terdapat pada makanan dan buah-buahan atau sayuran bila sudah dimakan atau diminum.

Firman Allah Subhanahu wa Ta'ala yang bermaksud: "Dan mereka (ahli syurga) meminum di syurga satu gelas air yang campurannya dari halia."


Anda berminat dan  ingin mendapatkan Produk/Supplemen dari Shaklee yang terjamin halal , berkesan , semulajadi dan selamat boleh terus hubungi saya di talian 012-3779685 / sempoi pm  terus ke whatapp / facebook

Hubungi Azilah Idris/Mama Iskhandar  
 PM: www.facebook.com/messages/mamaiskhvitamin
 Blog: http://www.mamaiskhvitamin.blogspot.com/
 Email: ila_cute28@yahoo.com

Consultation Free
Info-info Produk Shaklee
Cara pengambilan vitamin

♥♥♥♥♥"INGIN MENJANA 4-5-6 ANGKA SEBULAN HANYA DENGAN MENDAFTAR MENJADI AHLI SHAKLEE? SERTAI KAMI DENGAN MENGHUBUNGI SAYA!! HANYA DENGAN ONLINE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN! WAKIL PENGEDAR SELURUH MALAYSIA MASIH DIPERLUKAN! DAN ANDA AKAN DIJEMPUT KE GROUP EKSLUSIF DI FACEBOOK♥♥♥♥♥ 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...