Monday, November 24, 2014

IBU BREASTFEED STRESS APABILA PAM SUSU KELUAR SEDIKIT.

Ibu breastfeed  stress apabila pam susu keluar sedikit.


  





Adakah anda seorang  
ibu breastfeed stress apabila pam susu keluar sedikit
No no tak elok stress stress ne  ,  kerana akan merumit penyusuan lagi. Ketahui apa faktor yang menyebabkan susu sikit apabila pam. Jom kita ketahui apa faktornya.



Ok biasanya mengapa susu sedikit  apabila pam adalah kerana beberapa faktor:

Emosi ibu yang tidak stabil.

Letih , stress,period atau sedang mengandung  semua adalah berkai rapat emosi  dan menjadi  punca bila pam  susu sikit.  2 hormon  yang penting adalah   prolaktin (hasilkan susu) dan oksitosin (merangsang susu keluar)  2 hormon ini dikenali juga hormon gembira berkait rapat dengan emosi  ibu . Jika emosi ibu  dalam keadaan suasan a  tenang  hormon oksitosin dapat dirembes keluar  dihantar ke otak untuk merangsang pengeluaran hormon prolaktin.Hormon prolaktin ni pula dihantar ke kelenjar susu, hasilnya secara semulajadi  keluarkan susu.Jadi jika ibu stress dan letih, hormon oksitosin pun kurang dirembes dan secara tidak lagsung hormon prolaktin juga akan berkurang dan akan menyebabkan susu kurang. So say  no pada  stress ek bagi ibu ibu breastfeed.

Kurang minum air kosong.

Ibu yang menyusukan anak disarankan minum air sekurang-kurangnya 3L sehari.Ini kerana komponen utama susu ibu adalah air.Jika ibu sendiri tidak cukup air macamna nak menghasilkan susu dalam badan. So minum air yang mengcukupi. Betul atau idak.. ibu ibu fikir sendiri ek..hehe

Pemakanan tidak seimbang

Pemakanan yang seimbang adalah penting bagi ibu yang breastfeed memandangkan apa yang dimakan ibu itula yang akan menjadi susu.Jika badan  kita  sendiri tidak cukup nutrien, bagaimana pula badan ibu menghasilkan susu.Bila badan ibu sihat dan cukup nutrien badan akan berfungsi dengan baik denganitu badan ibu juga dapat memproseskan susu dengan baik.Jadi ibu-ibu disarankan untuk mengambil makanan yang seimbang dan berkhasiat agar  nutrien itu dapat disalurkan kepada badan dan anak kita apabila menyusu.

Pam tidak sesuai.

Pam susu yang tidak sesuai dengan kita adalah juga salah satu sebab perahan susu kita sedikit. Bila menggunakan  pam yang tidak sesuai akan menyebabkan  bila kita pumping menyakitkan,apabila sakit hasinya tidak  optimum  maka  perahan pun tidak berapa menjadikan. So kalau boleh belila pum susu yang mahal sedikit dan sesuai dengan kita. Lebih elok jika ada budjet  lebih kita bila yang double punya pam susu . Kenapa double pam ? sebabnya   lebih senang merangsang  kedua dua belah breast serentak,hasilnya pun  lebih banyak berbanding  single pam sebelah breast dapat banyak dan  sebelah lagi sikit.

Ibu tidak mengamalkan konsep penyusuan "demand dan supply"

Rata-rata ibu gagal  mengamalkan konsep demand dan supply dalam merangsang pengeluaran susu badan yang mencukupi.Rangsangan adalah melalui 'direct feed' atau pam.Ini antara beberapa kesilapan yg para ibu lakukan dengan tidak pam susu secara  konsisten atau jarak masa antara sesi pam terlalu jauh. Ibu digalakkan untuk mengosongkan/pam payudara setiap 2-3 jam sekali bagi menghantar singal pada otak untuk terus menghasilkan susu.Kurang rangsangan maka kurangla supply. Pam bila breast penuh atau breast bengkak bila ibu pam bila breast dah penuh atau bengkak,badan ibu akan memberi signal kepada otak bahawa bayi tak perlukan banyak susu.Jadi secara automatic badan akan menghasilkan susu yang sedikit.Jika cara ini yang ibu amalkan susu memang akan drop. Ibu breastfeed digalakkan membuat jadual pam ikut masa terluang ibu itu sendiri sebab setiap perjalanan penyusuan setiap ibu berbeza tetapi dengan cara yang konsisten agar badan akan terlatih dan faham bila perlukan susu.Walaupun breast rasa lembik atau bila pam hanya sedikit hasilnya kena pam juga ya..

Tidak mengambil supplemen tambahan.

Pada masa kini ibu breastfeed menganggap supplemen tidak penting kerana pemakanan seimbang sudah mencukupi. Sebenarnya salah dengan anggapan begitu ini kerana badan kita tidak dapat menyerap semua nutrien dan zat makanan yang kita makan.  Pemakanan yang seimbang memang digalakan akan tetapi bagi menambahkan lagi khasiat  dalam susu yang akan disalurkan kepada bayi , pengambilan supplemen adalah amat disarankan kerana supplemen mengandungi makanan lengkap pada asasnya seperti protein, enzim, organic, glukos, dan hormon. Unsur-unsur ini dapat memulihkan kesihatan dan mengembalikan kecergasan ibu yang breastfeed lebih cergas. Bila ibu cergas sihat susu pun berkhasiat.

Cadangan yang disarankan oleh saya adalah SET PENYUSUAN dari Shaklee. Set penyusuan yang terbaik bagi ibu breastfeed dan saya juga telah menjayakan penyusuan dengan mengamalkan  SET PENYUSUAN dari shaklee sehingga kini anak saya masih breastfeed lagi. Now my baby dah dah 2 tahun setengah.   Saya dan set  asas penyusuan.

Set penyusuan (Breastfeeding)
  • Set Asas  (ESP + Alfalfa) (☻Buy)
  • Set A (Vitalea+Vitamin C+ B-Complex + Alfalfa) (☻Buy)
  • Set B (Vitalea+Vitamin C+ B-Complex + Alfalfa + Ostematrix) (☻Buy)
  • Set 3M -Mom’s Marvelous Milk (Vitalea+Vitamin C+ B-Complex + Alfalfa + Ostematrix + ESP) (☻Buy)

Anda berminat dan  ingin mendapatkan Set Penyusuan dari Shaklee yang terjamin halal , berkesan , semulajadi dan selamat boleh terus hubungi saya di talian 012-3779685 / sempoi pm  terus ke whatapp / facebook


Hubungi Azilah Idris/Mama Iskhandar  
 PM: www.facebook.com/messages/mamaiskhvitamin
 Blog: http://www.mamaiskhvitamin.blogspot.com/
 Email: ila_cute28@yahoo.com

Consultation Free
Info-info Produk Shaklee
Cara pengambilan vitamin

Anda mungkin meminati : Benefit menjadi ahli shaklee

♥♥♥♥♥"INGIN MENJANA 4-5-6 ANGKA SEBULAN HANYA DENGAN MENDAFTAR MENJADI AHLI SHAKLEE? SERTAI KAMI DENGAN MENGHUBUNGI SAYA!! HANYA DENGAN ONLINE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN! WAKIL PENGEDAR SELURUH MALAYSIA MASIH DIPERLUKAN! DAN ANDA AKAN DIJEMPUT KE GROUP EKSLUSIF DI FACEBOOK♥♥♥♥♥
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...