Tuesday, October 21, 2014

BERMEWAH-MEWAH ( SURAH AT TAKATHUR )

BERMEWAH-MEWAH ( SURAH AT TAKATHUR )

Assalammuaalaikum hai u olss. Hari ini saya nak share tentang surah Al - takathur. Apa yang menarik tentang surah ini adalah tentang sifat yang suka bermewah - mewah dengan harta dunia dan lalai dalam mengerjakan perintah Allah swt. 

Jom selami maksud surah At -Takathur ini:

  • Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
  • Bermegah-megahan telah melalaikan kamu, (QS. 102:1)
  • Sampai kamu masuk ke dalam kubur. (QS. 102:2)
  • Janganlah begitu, kelak kamu akan mengetahui (akibat perbuatanmu itu) (QS. 102:3)
  • dan janganlah begitu, kelak kamu akan mengetahui. (QS. 102:4)
  • Janganlah begitu, jika kamu mengetahui dengan pengetahuan yang yakin, (QS. 102:5)
  • nescaya kamu benar-benar akan melihat neraka Jahannam, (QS. 102:6)
  • dan sesungguhnya kamu benar-benar akan melihatnya dengan ainul yaqin, (QS. 102:7)
  • kemudian kamu pasti akan ditanyai pada hari itu tentang kenimatan (yang kamu megah-megahkan di dunia itu). (QS. 102:8)

Surah ini merupakan teguran untuk diri saya sendiri dan semua , ia merupakan teguran keras terhadap kehidupan yang mewah dan melalaikan. Manusia yang mengejar kehidupan mewah pastinya akan lalai dalam kewajipannya terhadap Allah SWT. Akhirnya mereka leka dan tidak sedar tujuan utamanya manusia ada didunia ini kerana manusialah hamba Allah SWT. Sebagai hamba wajiblah buat apa yang diperintahkan dan tinggalkan apa yang di larangnya. Meraka hanya akan sedar apabila saat maut sudah menjemput dan dirinya tenggelam dalam kubur.  Pada saat itu baru mereka tahu yang dapat menyelamatkan mereka adalah amal yang soleh serta ibadahnya. Sementara harta yang di megah-megahkan tidak dapat menolongnya diakhirat. 

Dalam surah ini juga Allah SWT memperingatkan kita agar segera sedar dan jangan terlalu taksub dengan kesenangan dunia dengan hanya bermewah-mewah sahaja.
Mencari kesenangan itu memang di tuntut akan tetapi janganlah sampai kita lupa kepada Allah swt. Menarikan maksud surah ini jika kita dalami. 

Akhir kata biarla kemewahan kita ,kekayaan kita, kemegahan kita, seimbang dengan amalan kita terhadap Allah SWT. Moga kita dijauhkan dengan sikap yang suka bermewah mewah dan bermegah megah apabila kaya. Kesederhanaan lebih elok dari terlampu bermewah mewah.
Jika berminat  ingin mendapatkan Produk kesihatan dari Shaklee boleh terus hubungi saya di talian 0123779685 / sempoi pm  terus ke whatapp/ facebook

Hubungi Azilah Idris/Mama Iskhandar  : PM: www.facebook.com/messages/mamaiskhvitamin
 Blog: http://www.mamaiskhvitamin.blogspot.com/ Email: ila_cute28@yahoo.com


♥Consultation Free
♥Info-info Produk Shaklee
♥Cara pengambilan vitamin

=======================================
"INGIN MENJANA 4-5-6 ANGKA SEBULAN HANYA DENGAN MENDAFTAR MENJADI AHLI SHAKLEE? SERTAI KAMI DENGAN MENGHUBUNGI SAYA!! HANYA DENGAN ONLINE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN! WAKIL PENGEDAR SELURUH MALAYSIA MASIH DIPERLUKAN! DAN ANDA AKAN DIJEMPUT KE GROUP EKSLUSIF DI FACEBOOK"
=======================================
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...